1

Temat: referencje

Witam

Proszę o podpowiedź w kwestii referencji - w zasadzie chciałbym tylko potwierdzić czy dobrze myślę.
Wymagaliśmy aby Wykonawca do wykazu usług dołączył dokumenty potwierdzające, że te usługi zostały wykonane należycie. Wykonawca zamieścił w wykazie 4 usługi - do dwóch załączył referencje (nie mam do nich zastrzeżeń) a do dwóch pozostałych załączył protokoły odbioru. W treści tych protokołów znalazłem następujące zapisy:
- w zakresie prowadzonych prac nie wniesiono uwag
- niniejszy protokół, obustronnie podpisany bez zastrzeżeń, stanowi podstawę do wystawienia faktury VAT i zapłaty wynagrodzenia umownego. Protokół jest dołączany przez Wykonawcę do faktury.

Moim skromnym zdaniem protokoły z takimi zapisami nie są dokumentami potwierdzającymi, że usługi zostały wykonane należycie.
Czy dobrze główkuję, żeby wezwać Wykonawcę do uzupełnienia na podstawie 26.3?

Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź.

2

Odp: referencje

Protokoły potwierdzają wykonanie usługi. W/g mnie powinieneś uznać te dokumenty i nie wzywać wykonawcy do uzupełnienia dokumentów

3 (edytowany przez Marcel 2012-05-15 10:04:12)

Tak dobrze, często protokoły nie potwierdzają należytego wykonania.
Rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów rozróżnia dwa typy tzw. referencji. Referencje dla dostaw i usług mają potwierdzać należyte ich wykonanie. Dla robót budowlanych ustawodawca użył sformułowania ?wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone?. Potwierdzeniem, że dane prace zostały wykonane prawidłowo, bez opóźnień, zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone mogą być:

protokoły odbioru,
    potwierdzenia odbiorców danych zamówień,
    listy referencyjne,
    świadectwa przejęcia, a także
    inne dokumenty, z których wynika, że prace wymienione w wykazie zostały należycie wykonane.

Dokumenty świadczące o należytym wykonaniu zamówień wystawiają ich odbiorcy. Mają one, co do zasady, weryfikować i dokumentować należyte wykonanie zamówienia zrealizowanego dla innego podmiotu. Nie muszą w pełni opisywać zakresu robót, dostaw, czy usług, tak jak wykaz. Nie muszą także zawierać tych samych informacji co w wykazie. Muszą jednak być z pracami wskazanymi w wykazie identyfikowalne.
Odbiorcy danych zamówień nie są również zobligowani przywoływać w treści dokumentu literalnego sformułowania ?wykonane należycie? czy ?wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej?. Celem referencji jest wyłącznie potwierdzenie prawidłowości wykonanych zamówień (KIO/UZP 703/09, KIO/UZP 709/09, KIO/UZP 1190/08, KIO/UZP 51/09, KIO/UZP 569/09 oraz KIO/UZP 1352/08).

4

Według mnie do uznania.

5

ja bym uznał. jeśli do wykonanych robót nie wniesiono uwag czego chcieć więcej

6

witam w ofercie złożony list referencyjny na potwierdzenie wykonania roboty-kserokopia nie potwierdzona za zgodność z oryginałem
czy wezwac na podstawie 26.3 ?

7

Marta napisał/a:

czy wezwac na podstawie 26.3 ?

Tak.