1

Temat: ustawa o publicznym transporcie zbiorowym

W ramach ustawy o publicznym transporcie zbiorowym do VI 2012 mamy zawarte umowy dot. transportu zbiorowego dla uczniów. ustawa ta, pozwalała nam na bezpośrednie zawarcie umów z przewoźnikami na tzw. okres przejściowy (bez stosowania ustawy pzp).
Obecnie przygotowuję postępowanie przetargowe na dowóz uczniów i mam dylemat ? jak szacować wartość zamówienia.
Czy powinnam dodać wartości umów zawartych w ramach wspomnianej ustawy o PTZ czy tylko wartości umów od IX- XII 2012r?

2

Odp: ustawa o publicznym transporcie zbiorowym

Jeżeli zgodnie z Pzp to art. 34

3

Według mie nie trzeba sumować tych wartości, podobnie jak nie trzeba ograniczać przedmiotu umowy wyłącznie do roku bieżącego, co szkodzi udzielić zamówienia na realizację umowy wieloletniej?

4

Pogubiłam się :-(

Obecnie mamy zawarte umowy w ramach ustawy o publicznym transporcie zbiorowym na:
- przewozy tzw. zamknięte od I - VI 2012 (koszt 300 tys)
- przewozy osób niepełnosprawnych od I - VI 2012 (100 tys)
oraz przewozy tzw. otwarte  od I - XII 2012r (2 100 000)

Zamierzamy zawrzeć umowę w ramach ustawy PZP na:
- przewozy zamknięte na rok szkolny IX2012- VI 2013 (koszt około 520 tys)
- przewozy osób niepełnosprawnych na rok szkolny IX2012- VI 2013 (koszt około 180 tys)
oraz przewozy otwarte i tu zamierzamy udzielić zamówienia na okres min. 3 lat od I 2013r. (koszt 2200 000 X3 lata)

czyli są to usługi powtarzające się okresowo?
co i z czym łączyć oraz jakie procedury zastosować?

5

Osobiście uważam że trzeba łączyć wartość zamówienia z możliwością oczywiście składania ofert częściowych.

6

Tak, art. 34 pzp - to jest zamówienie na usługi powtarzające się okresowo, polecam PN na okres co najmniej 12 m-cy, szacujesz albo na podstawie tego co było (najprościej), albo tego co będzie (jezeli ceny mogą się zmienić).

7

Dokładnie smile, jeżeli tak jak napisałem wyżej postępowanie zgodnie z Pzp smile