1 (edytowany przez hektor 2012-05-23 09:05:50)

Temat: do uzupełnienia wzywa się tylko raz

Wykonawca do oferty załącza wykaz zadań i referencje. Po analizie załączonych dokumentów Zamawiający stwierdza, że roboty te nie spełniają warunku wskazanego w siwz.
wzywamy do uzupełnienia i otrzymujemy nowy wykaz wraz z zobowiązaniami podmiotu trzeciego udzielającego wiedzy i doświadczenia + referencjami.  Po analizie okazuje się, że jedno z zobowiązań jest sporządzone przez Sp. z o.o. i podpisane przez jednego członka zarządu. Natomiast z KRS wynika, że do składania oświadczeń w imieniu spółki wymagane są podpisy co najmniej dwóch członków zarządu.

Pierwsze dokumenty nie potwierdzały warunków, załączone nowe są wadliwe (zobowiązanie podmiotu trzeciego).
Co powinnam zrobić?
Czy mogę wezwać do uzupełnienia tego zobowiązania?
Czy to nie będzie ponowne wezwanie do uzupełnienia?

2

Odp: do uzupełnienia wzywa się tylko raz

jak w temacie

3

MIRAS napisał/a:

jak w temacie

Taka kategoryczność w wyrażaniu opinii może być spektakularna, ale już niekoniecznie właściwa (90%) zwłaszcza jeżeli przedstawia się takie opinie młodym adeptom wchodzącym dopiero w otchłań pzp. Zasadniczo wzywa się tego samego wykonawcę o doręczenie/ uzupełnienie tego samego dokumentu. Sa jednak wyjątki - odsyłam do bogatego orzecznictwa. W szczególności wyjątki dotyczą nieprawidłowego wezwania przez zamawiającego (zbyt ogólne żądanie, brak wskazania na konkretne braki, itp). Na marginesie zapytam, czy to na pewno z KRS podmiotu trzeciego wynika sposób jego reprezentacji, czy zamawiający żądał przedstawienia KRS podmiotu trzeciego (ryzyko pomylenia KRS - trzeba wyeliminować).

4

No to dopytaj, wyjaśnij szczegółowo okoliczności faktyczne i prawne, przestudiuj całą dokumentację postępowania od początku oraz etap przygotowania postępowania etc.  i udziel właściwej i wyczerpującej odpowiedzi ... na forum. Powodzenia.

5

Jak mam to rozumieć?
Braki w wezwaniu były konkretne (przedstawione roboty budowlane nie potwierdzały warunku wiedzy i doświadczenia). Na wezwanie wykonawca przedstawił nowy wykaz ze wskazaniem nowych robót i zobowiązaniami podmiotów trzecich.
KRS-u nie żądałam (ale jest ogólnie dostępny), czyli nie mogę tego sama zweryfikować?

6

Proponuję wyjaśnić sposób reprezentacji przed wykluczeniem.

7

na jakiej podstawie odrzucam/wykluczam oferte: wykonawca uzupełnil dokumenty na wezwanie z art. 26.3 ale po terminie wyznaczonym przez Z.

8

Odrzuca się ofertę, a wyklucza się wykonawcę, przy czym ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą.
Wykluczenie wykonawcy art. 24.2 i w zależności od punktu
Odrzucenie oferty art. 89.1 i w zależności od punktu
Art. 24.4 - ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą
Proszę poprawić jeśli się mylę wink

9

Po terminie to powszechnie rozumie się tak,  jakby nie nastąpiło zdarzenie wcale, czyli na podstawie jw. (niech sprawdzi ten, komu potrzebne), tylko że w tym przypadku ewentualnego wadium nie wypada zatrzymywać.

10

czyli:
wykluczam Wykonawce na podstawie art. 24.2.4. oraz 24.ust. 4
odrzucam oferte na podsatwie art. 89.ust. 1 pkt 5

11

a tak na marginesie to u Was tez wykonawcy takie ciapy?dzwonia ze pani na biurze pdawczym nie chce im wpisac 12:00  bo juz jest 12:20 a termin byl do godz. 12:00.. no szok

12

Wyklucza się jeżeli nie zostały spełnione warunki podmiotowe i potem oferta odrzucona.
Ofertę odrzuca się jeżeli nie zostały spełnione warunki przedmiotowe.
Więcej:
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1539

13

odpowiedzcie mi  konkretnie:-) -wezwalam do uzupelnienia dok. na potwierdzenie ze robota wykazana zostala wykonana nalezycie i jest  w rejestrze zabytkow-z referencji nie wynika ze robota jest w rejestrze zabytkow  a byl taki wymog.wykonawca uzupelnil dokument ale po terminie wyznaczonym przez Z.

14 (edytowany przez mateusz 2012-06-05 12:40:16)

Ja jestem dopiero na starcie w Pzp wink więc nie bierz mojej odpowiedzi za pewnik
Żądałaś od wykonawcy wykazu robót i referencji a więc miał spełnić warunek dotyczący wiedzy i doświadczenia (art.22.1.2). Według przytoczonej opinii UZP jest to warunek podmiotowy, od którego zależy dalszy udział w postępowaniu.
Nie spełnione zostały warunki podmiotowe, czyli wykonawca wykluczony a oferta uznana za odrzuconą.

15

Marta napisał/a:

czyli:

24.2.4 odrzucenie, nie 89.1.5, tan dotyczy postępowań dwu etapowych jak przetarg ograniczony.

16

Marcel napisał/a:
Marta napisał/a:

czyli:

24.2.4 odrzucenie, nie 89.1.5, tan dotyczy postępowań dwu etapowych jak przetarg ograniczony.

24.2.4. wykluczenie wykonawcy
24.4. ofertę wykonawcy wykluczonego uznaje się za odrzuconą

17

Uff, wreszcie uzgodnili  smile  i ja też się dokładam: jak mateusz.

18

Marta napisał/a:

czyli:
1.wykluczam Wykonawce na podstawie art. 24.2.4. oraz 24.ust. 4
2.odrzucam oferte na podsatwie art. 89.ust. 1 pkt 5

1. Tak,
2. NIE dotyczy innych trybów

19

Marta napisał/a:

a tak na marginesie to u Was tez wykonawcy takie ciapy?dzwonia ze pani na biurze pdawczym nie chce im wpisac 12:00  bo juz jest 12:20 a termin byl do godz. 12:00.. no szok

nie byłoby szoku gdyby miał złożyc do konca dnia a nie do wyznaczonej sztywno godziny

20

Marta napisał/a:

odpowiedzcie mi  konkretnie:-) -wezwalam do uzupelnienia dok. na potwierdzenie ze robota wykazana zostala wykonana nalezycie i jest  w rejestrze zabytkow-z referencji nie wynika ze robota jest w rejestrze zabytkow  a byl taki wymog.wykonawca uzupelnil dokument ale po terminie wyznaczonym przez Z.

ocenia się oświadczenie WYKONAWCY czyli wykaz robót - jeżeli miał wpisane ,że robota była wyk. w obiekcie zabytkowym to Zam. nie ma prawa wzywać do uzupełnienia - bo nie ma takiego zapisu w referencjach - REFERENCJE oświadczenie podmiotu trzeciego

21

Słusznie myszy1953 roll

Od referencji, czyli dokumentu potwierdzającego należyte wykonanie nie można wymagać takich spraw jak odniesienie do rejestru zabytków. Od tego są inne sposoby.

W sumie żądanie zamawiającego bezpodstawne.

22

zgadzam się z Hubalem połowicznie -musicie honorować oświadczenie Wykonawcy a inne sposoby to po prostu zwrócić się do wystawcy referencji do potwierdznia czy roboty były wykonywane na obiekcie zabytkowym =trochę trwa ale warto

23

dopisek do #22 masz wątpliwości - " wykonawca nie znany" masz prawo sprawdzić jego referencje

24

Witam NIna