1

Temat: Zabezpieczenie należytego wykonania umowy i polisa OC

Witam
Zamawiający we wzorze umowy żąda 10% zabezpieczenia należytego wykonania umowy ale oprócz tego

W  okresie obowiązywania umowy Dostawca zobowiązany  jest posiadać ubezpieczenie od odpowiedzialności  cywilnej w zakresie prowadzonej działalności  związanej z przedmiotem zamówienia (deliktowej i  kontraktowej łącznie) na potrzeby realizacji umowy  na kwotę (sumę ubezpieczenia) nie niższą niż 1 000 000 zł (jeden milion złotych).

2.  Oryginał  polisy ubezpieczeniowej lub inny dokument, potwierdzający fakt zawarcia umowy ubezpieczenia,   o której mowa w ust. 1, wraz dowodem (dowodami)    opłacenia pełnej kwoty należnych składek na to  ubezpieczenie Dostawca   okazał, a kopia polisy stanowi Załącznik nr 4    do umowy.

Czy jest to dozwolone?

2

Odp: Zabezpieczenie należytego wykonania umowy i polisa OC

Jest dozwolone, ale wszystko zależy od samego zamówienia, jednoznacznie ciężko wyczuć, być może warunki zbyt wygórowane?

3

Jest to dostawa o wartości 2,5 mln zł, zabezpieczenie w max wysokosci 10% i do tego ubezpieczenie w postaci polisy OC zawartej na potrzeby umowy o sumie ubezpieczenia 1 mln zł

4

do tego krótki termin realizacji zamówienia i kary umowne 75% by skutecznie odstraszyć wykonawców i już wiemy kto złoży najkorzystniejszą ofertę

5 (edytowany przez hubal 2012-05-31 07:09:54)

Mam pomysł: skoro już wiecie, to już możecie zawiadomić odpowiednie służby roll
Coraz lepszy ten pomysł, np. dziś faks ze wskazaniem firmy, a za parę dni oficjalne pismo z kolejnymi zarzutami.

Same zaś warunki mnie też wydają się wygórowane.

Może inni coś jeszcze podpowiedzą?

6

Rozmawiałem z brokerem ubezpieczeniowym, który poddał w wątpliwość aby jakikolwiek ubezpieczyciel wystawił polisę OC dotyczącą dostawy a już z pewnością nie na 60 miesięcy.

7

bicykl napisał/a:

Rozmawiałem z brokerem ubezpieczeniowym, który poddał w wątpliwość aby jakikolwiek ubezpieczyciel wystawił polisę OC dotyczącą dostawy a już z pewnością nie na 60 miesięcy.

coś kolega chyba myli to ma być dostawa trwajaca 60 miesięcy czyli 5 lat?

8

To ma byc dostawa ze świadczeniami usługowymi dotyczącymi dostarczonych produktów trwającymi 5 lat

9 (edytowany przez radas 2012-05-31 10:10:37)

hubal napisał/a:

Same zaś warunki mnie też wydają się wygórowane.

A kto mówi o warunkach udziału w procesie? Niewątpliwie sprawa dotyczy wyśrubowanych zobowiązań wynikających z istotnych postanowień umowy w szp. Zamawiający naważyłył piwa, więc teraz na pohybel ... za tych co nie mogą smile i smile

10

Witam, co z zabezpieczenia należytego wykonania kontraktu jeżeli, Zamawiajacy rozwiąże umowę z wykonawcą ponieważ do końca terminu zostało kilka dni a robota nie zaczęta.

11

Zamawiający nie jest uprawniony do rozwiązania tylko do odstąpienia od umowy, a w konsekwencji zobowiązany do zwrotu zabezpieczenia wykonawcy.

12

widomo o co chodzi. dzięki za info.