Temat: Pytania do SIWZ
Wpłynęło mi pytanie do SIWZ na ochronę: czy wyrażamy zgode na podwykonawców ? Nie napisałam tego w SIWZ czy musze to teraz dopisać do SIWZ, czy jeszcze w związku z tym mam coś tam dopisać jakąś formułkę.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Pytania do SIWZ
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wpłynęło mi pytanie do SIWZ na ochronę: czy wyrażamy zgode na podwykonawców ? Nie napisałam tego w SIWZ czy musze to teraz dopisać do SIWZ, czy jeszcze w związku z tym mam coś tam dopisać jakąś formułkę.
Działając na podstawie z art. 38 ust. 4 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień
publicznych (t.j. Dz. U. z 2010 nr 113 poz. 759 ze zm.), Zamawiający modyfikuje treść
specyfikacji istotnych warunków zamówienia poprzez dopisanie w ( zidentyfikować rozdział ust.punkt ) ................................................................
Powyższa modyfikacja stanowi integralną część SIWZ
Ja mam inny pogląd i bym pozostał przy wyjaśnieniu, może takim: specyfikacja nie zabrania udziału podwykonawców, w związku z tym udział wykonawców pozostaje do uznania wykonawcy, jednocześnie należy przestrzec, że udział podwykonawców nie może prowadzić do obejścia jakichkolwiek wymagań specyfikacji.
Kurcze tylko teraz tak czytam ten swój SIWZ i w umowie mam zapis że nie wyrażamy zgody na podwykonawców. czy moge nie zgodzić się na podwykonawców ?
Art. 36 ust. 5 Pzp:
Wykonawca może powierzyc wykonanie zamówienia podwykonawcom, z wyjatkiem
przypadku gdy ze wzgledu na specyfike przedmiotu zamówienia zamawiajacy zastrzeże w
specyfikacji istotnych warunków zamówienia, że czesc lub całosc zamówienia nie może byc
powierzona podwykonawcom.
No właśnie, ograniczenie jest wyjątkiem i zamawiający odpowiada za kwalifikację przypadku, więc też najlepiej wie.
Jeśli ten wyjątek nie jest tu konieczny, zaś zapis we wzorze umowy jedynie przypadkowy, to moim zdaniem można go zignorować, czyli dostosować umowę, nawet potem.
Moją propozycję wyjaśnienia można dostosować.
Dokładnie tak jak pisze Mirek, trzeba mieć jednak stosowne uzasadnienie aby udziału podwykonawcy nie dopuszczać.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Pytania do SIWZ
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc