1

Temat: Podwykonawca wpr. w trakcie realizacji umowy

wykonawca realizujący  długoterminową usługę (wyłonięty w PN) zwrócił sie do zamawiającego o wyrażenie zgody na podwykonawstwo części prac związanych z realizacją umowy. Zamawiacz wyrazi zgodę na podwykonawstwo - jednak tu mam kilka pytań, jako że pierwszy raz mamy podwykonawce.
Czy zamawiajacy powinien żądać umowy między wyk a podwyk? czy rozliczenie - płatnosć w dalszym ciągu powinna następować na wykonawcę - czy za tę część prac, którą wykona podwyk. mamy mu płacić?
W umowie nie mamy mowy o Podwykonawcach... czy powinniśmy umowę aneksować? wprowadzając podwyk?

2

Odp: Podwykonawca wpr. w trakcie realizacji umowy

Tak, umowę powinniście mieć, lub jej projekt, rozliczenia z głównym wykonawcą, on winien rozliczać się z podwykonawcom, umowy nie aneksujecie.

3

może być umowa cesji na podwykonawcę i wtedy płacicie bezpośrednio podwykonawcy

4

Marcel napisał/a:

Tak, umowę powinniście mieć, lub jej projekt, rozliczenia z głównym wykonawcą, on winien rozliczać się z podwykonawcom, umowy nie aneksujecie.

UMOWA WINNA BYĆ ANEKSOWANA O ZAPISY CHRONIĄCE INTERES PODWYKONAWCY A TYM SAMYM INTERES ZAMAWIAJACEGO

5

Jaka umowa, podstawowa!, bez przesady myszy.

6

tak podstawowa bo inaczej przyjdzie do Cię podwykonawca i bedziesz mu musiał zaplacić

7

Od tego mam umowę do wglądu pomiędzy wykonawcą a podwykonawcą, oraz fakt wyrażenia naszej zgody na jego zatrudnienie.

8

niestety nie zgadzam się to nie jest żadna ochrona interesów zamawiajacego
bo jak wykonawca nie zaplaci podwykonawcy to on przyjdzie do Ciebie

9

Wiem że przyjdzie, ale my jako Zamawiający mamy już wiedzę że ten podwykonawca jest!, sami wyraziliśmy na to zgodę.