1

Temat: doświadczenie wykonawcy

Wykonawca może w postepowaniu posłużyć się doświadczeniem innego podmiotu. Mam problem. Chodzi o wykaz robót. Wykonawca bazuje na wykonanych robotach innego podmiotu. Co składa do oferty Wykonawca? Tylko ten wykaz i oczywiście dokumnety potwierdzające należyte wykonanie przez inny podmiot ? I czy inny podmiot musi być wczas podwykonawcą?

2

Odp: doświadczenie wykonawcy

Biorąc pod uwagę najnowsze orzecznictwo Krajowej Izby Odwoławczej (por. wyrok z 3 sierpnia 2010 r. sygn. akt  KIO/1541/10 oraz wyrok z 26 lipca 2010 r. sygn. akt KIO/1452/10, KIO/1453/10, KIO/1454/10) powoływanie się na cudzą wiedzę i doświadczenie nie wskazuje na konieczność uczestnictwa nawet w części prac. Przepis art. 26 ust. 2b ustawy Pzp wyraźnie bowiem uniezależnia prawo powoływania się na wiedzę i doświadczenie podmiotu trzeciego od rodzaju stosunku łączącego go z wykonawcą. Oddanie do dyspozycji przez podmiot trzeci zasobów, łączy się co do zasady z koniecznością jego uczestnictwa w realizacji zamówienia, uczestnictwo to może mieć jednak dowolną, dozwoloną prawem formę, np. podwykonawstwo, doradztwo, konsultacje. Podkreślić należy, że ustawa nie wskazuje, aby podmiot trzeci udostępniający swoją wiedzę i doświadczenie musiał uczestniczyć w realizacji zamówienia w charakterze podwykonawcy.

3

rozumiem Marcel a jeszcze jedno - czy wówczas ten inny podmiot musi złozyć również wszytskie pozostałe dfokumenty, wymagane jak dla Wykonawcy tz. oświadczenia, zus, us, krk tak?

4

Tak, jeżeli łącznie będą spełnione dwie przesłanki:
1. podmiot bedzie podwykonawcą;
2. żądałaś tego dokumentu (od powyższych podmiotów) na etapie postępowania

5

Ada napisał/a:

Wykonawca może w postepowaniu posłużyć się doświadczeniem innego podmiotu. Mam problem. Chodzi o wykaz robót. Wykonawca bazuje na wykonanych robotach innego podmiotu. Co składa do oferty Wykonawca? Tylko ten wykaz i oczywiście dokumnety potwierdzające należyte wykonanie przez inny podmiot ? I czy inny podmiot musi być wczas podwykonawcą?

1. składa wykaz z realizacjami podmiotu udostępniającego
2. dokumenty o należytym wykonaniu realizacji z wpisanych w wykazu
3.pisemne zobowiązanie - czyli otryginał podmiotu udostępniającego 26.2b
4. nie musi być podwykonawcą

6

a jeśli podmiot będzie dzielił się swoim doświadczeniem w formie np. doradztwo to nie  przedkłada tych dokuemntów? Dodam że wymagałam tego w siwz ale teraz zakręciłam się czy w każdej formie "udostępnienia doświadczenia" ehh

7

uzupełnie, bo zakręciłam już widzę, pytam dokumenty wymagane jak dla wykonawcy czyli us, zus. itp. w momencie kiedy nie będzie podwykonawcą?

8

jeżeli żądalaś dokumentów i oświadczeń  (tylko po co ?)- no to musisz być konsekwentna 

ja się dziwię ??! można postepowania < progów prowadzić prosto i nieskomplikowanie na oświadczeniach to żądamy stosy papierów , dokumentów , oświadczeń , .....

9

człowiek cały czas się uczy i mimo to nie jest łatwo...dzięki wszystkim