Temat: Oferta złozona po terminie
Witam, mam ofertę złożoną po terminie. Podczas otwarcia tej oferty nie otwieram i nalezy ja niezwłocznie zwrócić . W jaki sposób zwracacie oferty? Czy zostawia się jakiś ślad ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Oferta złozona po terminie
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, mam ofertę złożoną po terminie. Podczas otwarcia tej oferty nie otwieram i nalezy ja niezwłocznie zwrócić . W jaki sposób zwracacie oferty? Czy zostawia się jakiś ślad ?
Tak, pismo które kierujesz do wykonawcy wraz z ofertą, 1 egz. zostaje u Ciebie.
a robicie np. kserokopie koperty z oferty by uwidocznić date i czas wpływu?
Tak.
ok. dzięki, czyli zrobiłam jak należy
Warto jeszcze sięgnąć do art. 84 ust. 2. (patrz wartość zamówienia).
tak, tak wiem:) ale dzięki:)
Podczas otwarcia tej oferty nie otwieram
... ale później otworzyć możesz.
ale otwierać pewnie tylko po to MIRAS by np. dostać się do adresu
Ada napisał/a:Podczas otwarcia tej oferty nie otwieram
Zwrotu dokonuje się w stanie nienaruszonym. Zamawiający nie jest uprawniony do otwierania korespondencji, która podlega zwrotowi.
Ada napisał/a:Podczas otwarcia tej oferty nie otwieram
po co?
Brak adresu i nie wiadomo gdzie zwrócić.
a na potwierdzeniu pocztowym? Na kopercie przesyłki?
Jak jest skąd odczytać to jest OK!
ta akurat była opieczętowana, ale jak sami wiecie, bywają nieopisane jak należy i wtedy konieczne będzie otwarcie takiej oferty bo uzyskać adres
MIRAS napisał/a:Ada napisał/a:Podczas otwarcia tej oferty nie otwieram
Zwrotu dokonuje się w stanie nienaruszonym. Zamawiający nie jest uprawniony do otwierania korespondencji, która podlega zwrotowi.
To wynika z jakiegoś przepisu prawnego, czy jest to tylko kanon kultury?
Moim zdaniem można otwierać oferty po terminie, choć sam tego wcześniej nie robiłem. Teraz wiem, że jak taka wpłynie to na pewno ją otworzę.
Otworzyć można, z tym problemu być nie powinno.
radas napisał/a:MIRAS napisał/a:... ale później otworzyć możesz.
To wynika z jakiegoś przepisu prawnego, czy jest to tylko kanon kultury?
Tajemnica korespondencji - zamawiający działa na podstawie przepisów prawa i w przypadku złozenia oferty po terminie przepisy nie uprawniają go do otworzenia oferty tylko (i) wyłącznie do zwrotu korespondencji. Kultura też jest mile widzana, a ciekawość to pierwszy stopień do piekła - nie można wykluczyć zarzutu nieuprawnionego wejścia w tajemnicę przedsiębiorstwa, więc lepiej nie kusić losu, bo po co?
Eh tam, nie popadajmy w paranoję!
Eh tam, nie popadajmy w paranoję!
A róbcie sobie co tam chcecie - może się lepiej poczujecie ...
Tajemnica korespondencji, nieuprawnione wejście w tajemnicę przedsiębiorstwa w sytuacji kiedy wykonawca przesyła ofertę zaadresowaną do zamawiającego - no no, ciekawe teorie. Oczywiście możesz sobie takie tworzyć, może się lepiej poczujesz
Kiedyś art. 84 ust. 2 mówił: "Ofertę złożoną po terminie zwraca się bez otwierania po upływie terminu przewidzianego na wniesienie protestu."
Po którejś z tysiąca nowelizacji pojawił się zapis: "W postępowaniu o udzielenie zamówienia o wartości mniejszej niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, zamawiający niezwłocznie zwraca ofertę, która została złożona po terminie. W postępowaniu o udzielenie zamówienia o wartości równej lub przekraczającej kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, zamawiający niezwłocznie zawiadamia
wykonawcę o złożeniu oferty po terminie oraz zwraca ofertę po upływie terminu do wniesienia odwołania."
W związku z tym, że zniknął zwrot "bez otwierania" chyba należałoby się przychylić do twierdzenia, że można sprawdzić zaproponowaną cenę, a potem odesłać.
no i bywają sytuacje, kiedy ofertę składają osobiście Wykonawcy lub ich przedstawiciele a na kopercie jedynie napis: "Oferta i tytuł zadania....". Wówczas nie ma wyjścia, otworzyć trzeba, bo niby gdzie mam odesłać
no i bywają sytuacje, kiedy ofertę składają osobiście Wykonawcy lub ich przedstawiciele a na kopercie jedynie napis: "Oferta i tytuł zadania....". Wówczas nie ma wyjścia, otworzyć trzeba, bo niby gdzie mam odesłać