26

Odp: wykaz osób

a ja nadal nie wiem, czy żądać tych dokumentów w tej mojej sytuacji?

27

hubal napisał/a:

Jasne. Przecież wymyślono inne sposoby, takie jak konsultacje, doradzanie itp. - bo skoro ustawa daje możliwości, to trzeba jakoś się dostosować wink

Skoro sami przyznajecie, że udział jest konieczny (abstrahując od formy tego udziału - podwykonawca, czy quasi podwykonawca, czy nie-podwykonawca) to wykonawca nie może deklarować, że zamówienie zostanie wykonane siłami własnymi. Nie widzicie sprzeczności w oświadczeniach wykonawcy (?) Z jednej strony wykonawca zasłania się zobowiązaniem podmiotu trzeciego, z drugiej zaś oświadcza, że sam wykona to zamówienie. Przyznacie, że któraś z przesłanek jest (musi być fałszywa), a zatem nie sposób dojść do logicznego prawdziwego wniosku, że spełnia warunki (!) Brakuje jeszcze tego abyśmy stosowali interpretację prounijną "w celu zwiększenia konkurencyjności" ... ja odpadam na drugi krąg ...

28

Ada napisał/a:

a ja nadal nie wiem, czy żądać tych dokumentów w tej mojej sytuacji?

Nie, skoro nie bierze udziału!

29 (edytowany przez radas 2012-06-18 09:03:32)

Marcel, spokojnie, mam inną opinię w tym zakresie, poznałem Twoją i hubal'a i tyle w temacie. Uwazam, że celowościowa interpretacja przepisów pzp nie pozwala na oderwanie know-how od bezpośredniego udziału w realizacji zamówienia, albowiem oznaczałoby to zgodę na handel referencjami, a tworzenie takiego procederu nie było na pewno zamiarem racjonalnego ustawodawcy. Poza tym poleganie na zasobach - jak sam dobrze wiesz - odnosi się wyłącznie do zasobów NIEZBĘDNYCH DO REALIZACJI ZAMÓWIENIA, a nie wyłącznie DO WYKAZANIA SPEŁNIENIA WARUNKÓW.

30

Ok, pokaż mi przepis na Twoją interpretację, jeżeli chodzi o logikę to faktycznie powinno być jak mówisz, jednak póki co, jest tak jak pisałem wcześniej.

31

Mówimy o interpretacji art. 26.2b pzp, gdzie wskazuje się, że to na wykonawcy spoczywa ciężar udowodnienia - wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia - moim zdaniem, przy uwzględnieniu rodzaju zasobów, w omawianym przypadku, wykonawca NIE UDOWODNIŁ ZAMAWIAJĄCEMU, ZE BĘDZIE DYSPONOWAŁ ZASOBAMI NIEZBĘDNYMI DO REALIZACJI ZAMÓWIENIA. Powiem więcej - wykonawca w sposób jednoznaczny oświadczył, że zamówienie wykona ... samodzielnie. Nie pozwalajmy na fikcję w zamówieniach publicznych!

32

Tylko że ta fikcja, została dopuszczona PRAWNIE!!!

33

Tak jak np. autoreferencje, które już niedługo z dyrektywy unijnej mogą trafić i do naszej ustawy.

34

Na art. 26 2b należy spojrzeć zawsze przez pryzmat konkretnej sytuacji:
1.    Udostępnienie osób-
?    Firma użycza pracownika- wcale nie jest konieczny udział firmy użyczającej w realizacji zamówienia
?    Osoba przekazuje siebie-dysponowanie bezpośrednie
2.    Udostępnienie narzędzi- tu nie ma problemu
3.    Udostępnienie doświadczenia:
?    Roboty budowlane- konieczny udział w realizacji zamówienia (moim zdaniem jako podwykonawca),
chociaż jeśli mamy prostą robotę?
?    Usługi- tu w zależności, co jest przedmiotem: np. sprzątanie- udział w realizacji udostępniającego raczej niekonieczny, ale już usługi doradcze-eksperckie- konieczny

Dlatego moim zdaniem Zamawiający powinien w SIWZ dookreślić w jaki sposób wyobraża sobie udostępnienie zasobów przede wszystkich tych problemowych jak wiedza i doświadczenie

35

tzn. jeżeli inny podmiot nie bierze udziału "czynnego" w realizacji zamówienia, w tym przypadku w robotach budowlanych, tj. nie jest przewidziany jako podwykonawca, to nie żąam od niego dokumentów na potwierdzeniew arunków udziału w postepowaniu, tak?

36

Ada napisał/a:

tzn. jeżeli inny podmiot nie bierze udziału "czynnego" w realizacji zamówienia, w tym przypadku w robotach budowlanych, tj. nie jest przewidziany jako podwykonawca, to nie żądam od niego dokumentów na potwierdzeniew arunków udziału w postepowaniu, tak?

Zgodnie z rozporządzeniem Jeżeli będą brały udział w realizacji (JAKIKOLWIEK udział NP PODWYKONASTWO, NADZOROWANIE, KONSULTACJE) części zamówienia zamawiający może żądać dokumentów z par 2

Zauważmy rozporządzenie mówi o udziale w wykonywaniu części zamówienia a nie o udziale tylko jako podwykonawca

37 (edytowany przez nina 2012-06-18 19:10:07)

doris a jak ty rozumiesz wykonanie części zamówienia bez podwykonawstwa? Ja się zgadzam w części z marcelem i hubalem ale sama praktykuję czasem i w określonych sytuacjach poglądy radasa. Ot zależy od przedmiotu zamówienia co sie zastosuje.

38

Ooo, coś wypatrzyłem:

doris233 napisał/a:

Jeżeli będą brały udział w realizacji (JAKIKOLWIEK udział NP .... KONSULTACJE) części zamówienia zamawiający może żądać dokumentów z par 2

No wyobraźmy sobie sytuację: wykonawca lub skrupulatny zamawiający idzie na konsultacje w sprawie zamówienia do prawnika i na wstępie żąda dokumentów jak w postępowaniu...
A teraz Wy opiszcie tu spodziewaną reakcję prawnika: ......................

Bo ja sobie wyobrażam tak: big_smile  big_smile tongue

39 (edytowany przez doris233 2012-06-19 10:08:30)

Regulacja 26 2b, która zawiera WYJĄTEK od reguły spełniania warunków udziału przez Wykonawcę. Jak wszyscy wiemy wyjątki należy interpretować ściśle dlatego zawsze to na Wykonawcy będzie spoczywać ciężar udowodnienia zamawiającemu, że będzie dysponował zasobami podczas realizacji.

?WYKONAWCA ZOBOWIĄZANY JEST UDOWODNIĆ ZAMAWIAJĄCEMU, IŻ BĘDZIE DYSPONOWAŁ ZASOBAMI NIEZBĘDNYMI DO REALIZACJI ZAMÓWIENIA?

Uważam, że Zamawiający POWINIEN  w SIWZ zawrzeć ustalenia jaka sytuację uważa za wystarczającą na udowodnienie dysponowania zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia.
Dla mnie jasne są zasady udostępniania osób, narzędzi (tu może wystarczać samo zobowiązanie do oddania do dyspozycji i nie potrzebny udział udostępniającego)
Dużo trudniej jest określić te zasady przy wiedzy i doświadczeniu, ale dobrze jest wprowadzanie do treści SIWZ np.:
Zamawiający za wystarczający dowód na dysponowanie zasobami np. wiedzy i doświadczenia uzna dokument, który jednoznaczne nawiąże do udziału podmiotu udostępniającego zasoby jako: (np. podwykonawca, itp.)
(dla mnie w przypadku robót budowlanych- podwykonawca)

Nino sformułowanie ?brać udział w realizacji części zamówienia? rozumiem jako jakikolwiek czynny udział np. doradzanie, nadzorowanie, podwykonawstwo, konsulting w celu udostępnienia zasobu wiedzy i doświadczenia.

Oczywiście wszystko zależy od przedmiotu zamówienia. #34

40

hubal napisał/a:

Ooo, coś wypatrzyłem:

doris233 napisał/a:

Jeżeli będą brały udział w realizacji (JAKIKOLWIEK udział NP .... KONSULTACJE) części zamówienia zamawiający może żądać dokumentów z par 2

No wyobraźmy sobie sytuację: wykonawca lub skrupulatny zamawiający idzie na konsultacje w sprawie zamówienia do prawnika i na wstępie żąda dokumentów jak w postępowaniu...
A teraz Wy opiszcie tu spodziewaną reakcję prawnika: ......................

Hubalu Przeczytaj wcześniejsze moje wypowiedzi, wszystkie dotyczą 26 2b
Przecież jasne jest, że dokumentów tych Zamawiający może żądać tylko od podmiotu udostępniającego zasoby, który będzie brał udział w realizacji zamówienia
pod warunkiem oczywiście, że przewidział to w ogłoszeniu i SIWZ

41

Ja osobiście piszę wyraźnie w siwz: jeśli udostępnia tylko doświadczenie to wystarczy jego oświadczenie, jeśli będzie brał udział to wskazuję dokładnie dokumenty.
Teraz do Hubala: gratulacje jeśli porównujesz kierownika budowy do ... młotka:) Jakby nie było to w świetle naszego prawa jest to osoba fizyczna mająca jakieś prawa (czasy niewolnictwa chyba minęły) i teraz jeśli oświadczenie o udostępnianiu kierownika budowy jako swego pracownika podpisuje szef firmy to znaczy że jako firma BIERZE UDZIAŁ W KONTRAKCIE i należy żądać dokumentów, jeśli takie oświadczenie podpisze sam kierownik budowy to już nie. Takie moje zdanie

42 (edytowany przez nina 2012-06-19 20:12:11)

jeśli chodzi o kierownika budowy to ja raczej obstaję przy hubalu, a dlaczego bo użyczenie osoby to nie to samo co udział. Załóżmy, że podmiot trzeci udostępnia kierownika budowy branży elektrycznej i też wykonuje część  robót np. elektrycznych to jak dla mnie bierze udział w realizacji zamówienia i możemy wówczas żądać dokumentów od tego podmiotu..

43 (edytowany przez hubal 2012-06-19 20:27:59)

Hubal odpiera, czyli nie zgadza się z poglądem cbud.
Trzeba się zastanowić co znaczy że BIERZE UDZIAŁ W KONTRAKCIE. Swoje zdanie już pisałem, wiążę to z głównie z realnym wpływem na wydarzenia i odpowiedzialnością, którą można przypisać (niech kto może poda swoją definicję). Zarówno w przypadku użyczenia młotka, maszyny, czy osoby ten wpływ jest żaden i żadna odpowiedzialność. Wpływ kończy się z wręczeniem oświadczenia. Całkiem taki sam wpływ mają inni oferenci. Nie mamy potem wpływu czy z młotka ktoś naprawdę skorzysta, a może kogoś tym młotkiem zabije. Za zabójstwo zwykle nie odpowiada użyczający młotka w dobrej wierze, trudno twierdzić, że wziął udział w wykonaniu, w tym przypadku w wykonaniu zabójstwa.
Podobnie z firmą użyczającą osobę.
Jeśli zaś chodzi o argument wolności człowieka, to sam go używałem, lecz nieco w innym aspekcie. Tu wolność nie przeszkadza, młotek tak samo może zawieść, na takie przypadki też są rozwiązania, tu jednak nie widzę powodu by z góry zakładać umyślne działania pracownika. Zakładamy, że pracownik to ten co należycie wykonuje obowiązki, a nie ten co kombinuje na przekór. Wiąże go umowa TAK SAMO jakby sam siebie oferował.

44

doris233 napisał/a:

Hubalu Przeczytaj wcześniejsze moje wypowiedzi

No to czytam:

doris233 napisał/a:

Jeżeli będą brały udział w realizacji (JAKIKOLWIEK udział NP PODWYKONASTWO, NADZOROWANIE, KONSULTACJE)

Jeśli konsultacje jest udziałem w wykonywaniu, to zachodzi pytanie: CO NIE JEST takim udziałem. Jeśli bowiem przepisy rozróżniają 2 stany: brać udział i nie brać udziału, to musimy coś mieć w tym drugim. Wydawało się, że akurat konsultacje tam pasują, nie kojarzę nic trafniejszego

45 (edytowany przez doris233 2012-06-20 16:28:21)

doris233 napisał/a:

Uważam, że Zamawiający POWINIEN  w SIWZ zawrzeć ustalenia jaka sytuację uważa za wystarczającą na udowodnienie dysponowania zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia.
Zamawiający za wystarczający dowód na dysponowanie zasobami np. wiedzy i doświadczenia uzna dokument, który jednoznaczne nawiąże do udziału podmiotu udostępniającego zasoby jako: (np. podwykonawca, itp.)
(dla mnie w przypadku robót budowlanych- podwykonawca)
Sformułowanie ?brać udział w realizacji części zamówienia? rozumiem jako jakikolwiek czynny udział np. doradzanie, nadzorowanie, podwykonawstwo, konsulting w CELU UDOSTĘPNIENIA zasobu wiedzy i doświadczenia

Hubal: Skoro Wykonawca ma udowodnić Zamawiającemu....
Czy zgadzasz się z twierdzeniem, że Zamawiający powinien określić w SIWZ jaka sytuację uważa za wystarczającą na udowodnienie dysponowania zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia?

Chyba dobry pomysł?

Ps jaka jest twoja definicja sformułowania ?brać udział w realizacji części zamówienia??

46

Odpowiadam na pierwsze. Trudno jednoznacznie z góry ocenić, bo może wyjść źle, choć pomysł ogólnie niezły. Zawsze warto w specyfikacji przewidzieć najróżniejsze okoliczności, tylko że czasem możemy przedobrzyć i niejako wyręczyć przepisy prawa.

Teraz drugie. Zacznijmy od części zamówienia. W moim rozumieniu to wymierny konkret, który da się wyodrębnić z zadania, można przekazać komuś, no i zapłacić. Przy robotach budowlanych części da się opisać pozycjami kosztorysowymi. W dyskutowanym aspekcie praw do wykonywania zamówienia, jako ?część? nie mogę uznać w szczególności czynności kierowania, nadzorowania, doradzania, konsultacji, użyczania, itp., można powiedzieć w skrócie wszystkiego co się składa na koszty pośrednie.
I to by wystarczyło, bo moją opinię w zakresie ?brać udział? już podałem wyżej.

47

Dziękuję za opinie

Tylko co oprócz podwykonawstwa według twojej definicji zakwalifikujesz do pojęcia ?brać udział w realizacji części zamówienia?

Jeśli ?brać udział w realizacji części zamówienia? = podwykonawstwo
to czemu racjonalny ustawodawca nie użył zwrotu podwykonawca?

Dla mnie ?brać udział w realizacji części zamówienia? jest pojęciem szerszym od podwykonawstwa

48

doris233 napisał/a:

to czemu racjonalny ustawodawca nie użył zwrotu podwykonawca?

No właśnie, czemu!?

49 (edytowany przez hubal 2012-06-21 13:22:56)

To proste. Musiałby zaraz definiować podwykonawca, ale  jak znam życie, to też by nie wystarczyło i też pojawiłyby się problemy. Przecież przepisy prawa ludzkość ustala i poprawia od paru tysięcy lat i mamy coraz większy niedosyt.

Oprócz podwykonawców mamy możliwość prawną wspólnego oferowania. Granica jest dość wyraźna, ale różnorodność form tego drugiego już zaciemnia obraz, na domiar złego rola podwykonawcy też nie jest wyraźna, ale nie odbiegajmy od tematu.

Dla uproszczenia mam utarty już schemat.
W zamówieniu biorą udział:
1) wykonawcy
2) współwykonawcy (wspólnie ubiegający się zgodnie z art.23 - w tym konsorcja, spółki itp.)
3) podwykonawcy
nie biorą udziału w szczególności:
a) tzw. inne podmioty, o których mowa w art.26
b) wolny rynek i podmioty tam działające.
Jeśli o kimś zapomniałem to proszę o uwagi.

50

Moim zdaniem jeżeli podmiot trzeci bierze udział (nie rozumiem rozróżnienia na czynny lub bezpośredni udział i bierny lub pośredni udział - udział to zawsze - czynny - udział!) w realizacji zamówienia, to zawsze jest (musi być) podwykonawcą, bo za należyte wykonanie zamówienia odpowiada wyłącznie wykonawca kropka.