1

Temat: Szacowanie wartości usług powtarzających się okresowo

Mam pytanko w sprawie szacowania wartości usług okresowych (kwoty poniżej 14 000 euro), bo zwątpiłam:

1. Wywóz odpadów komunalnych - założyłam tak:
średnia cena za jeden pojemnik x 4,33 razy w miesiącu x 24 m-cy (czas trwania umowy)

2. Badania Medycyny pracy -
2 lata wcześniej wydatki na poziomie kilku tysięcy złotych, w tym roku 3 razy niższa kwota (inny wykonawca) trudno przewidzieć ile będzie badań, więc zostawiłam kwotę wyższą z przed 2 lat i dodałam jeszcze wskaźnik inflacji za 2011 roku

Czy takie szacunki są poprawne? Mam obawę, że jak oszacuję wartość na podstawie usług wykonanych (art. 34 ust. 1 pkt 1) to może zabraknąć środków?

2 (edytowany przez radas 2012-06-15 08:52:10)

Odp: Szacowanie wartości usług powtarzających się okresowo

izawin napisał/a:

(kwoty poniżej 14 000 euro)

Czy rzeczywiście chodzi o kwoty poniżej progu? Ogólna rada przy zamówieniach na usługi powtarzające się okresowo - warto wprowadzić do umowy prawo opcji lub przewidzieć zamówienia uzupełniające - no i szacować ztym wewnętrzym albo zewnętrznym marginesem wartości.

3 (edytowany przez izawin 2012-06-15 09:04:44)

W jakim kontekście prawo opcji?
Dla mnie przykład prawa opcji to umowa leasingowa na auto z opcją zakupienia go później.

A zamówienia uzupełniające to takie, bez których zamówienie podstawowe może być zrealizowane.

Na szkoleniu było, że w takich przypadkach najlepiej zawierać umowy ramowe - wraz z upływem czasu trwania umowy zwiększa się zakres umowy oraz jej wartość.

Ponowię pytanie z postu 1, czy takie założenia są prawidłowe? Cały czas jestem poniżej 14 000 euro

4

Nie rozumiem w czym problem, jeżeli zamówienie jest poniżej progu? W zakresie prawa opcji odsyłam do informatora UZP (jeden z pierwszych nr w br), no i przede wszystkim art. 34 ust 5 pzp.  - jeżeli zamówienie na usługi lub dostawy przewiduje prawo opcji, przy ustaleniu wartości zamówienia uwzględnia się największy możliwy zakres tego zamówienia z uwzględnieniem prawa opcji.

5

Ok, ok, dziękuję.