1

Temat: Trudna sprawa

Wykonawca robót budowlanych, który w zeszłym roku wygrał przetarg ogłosił upadłość. Miał zawartą umowę z podwykonawcą na wynajem specjalistycznych konstrukcji podtrzymujących zbiorniki. W momencie ogłoszenia upadłości przez Wykonawcę ten podwykonawca (nie zatwierdzony przez Zamawiającego ) zgłosił się do Zamawiającego o uregulowanie należności z tytułu najmu tych konstrukcji. Nie można tych konstrukcji w tym momencie usunąć z placu budowy , bo groziłoby to zawaleniem tych zbiorników. Pomysł JRP jest taki, żeby z tym podwykonawcą zawrzeć umowę z wolej ręki, ale ja nie bardzo wiem pod który punkt da się to coś podciągnąć. Może ktoś miał doświadczenie w tego typu sprawach . Proszę o pomoc.

2

Odp: Trudna sprawa

co to znaczy nie zatwierdzony ? podwykonawca nie ujawniony przez Wykonawcę?

3

Tak.

4

mieliśmy sprawę ale taką  ,że wyk. nie zaplacił podwykonawcy nie zgłoszonemu i niestety odszedł z niczym w tym wypadku chyba wolna łapa 67.1.3 ale z opinią prawnika

5

Według mnie bardziej by tu odpowiadało 67.1.1.a.

6

Nie zgłoszony podwykonawca, ma gość pecha, jednak tera WR może wchodzić w grę.

7

psz napisał/a:

Według mnie bardziej by tu odpowiadało 67.1.1.a.

Jak psz oczywiście

8

W komentarzu do 67.1.1a. piszą, że ten art. ma zastosowanie przy udzielaniu zamówień monopolistom, przy unikatowych technologiach, którymi dysponuje tylko jeden wykonawca.

9

Jaka jest wartość?

10

67.1.3  - jak myszy - jeśli pow, progów oczywiście

11

Bursztynowa napisał/a:

W komentarzu do 67.1.1a. piszą, że ten art. ma zastosowanie przy udzielaniu zamówień monopolistom, przy unikatowych technologiach, którymi dysponuje tylko jeden wykonawca.

Prawodawca nie tworzy katalogu zamkniętego przypadków kiedy stosuje się ten art., więc komentarz określa przykłady. Komentator nie wie wszystkiego, Twój przypadek jest wyjątkowy.

12

Zgadza się, jest wyjątkowy, jestem więc za WR.

13 (edytowany przez radas 2012-06-21 14:48:43)

Bursztynowa napisał/a:

W momencie ogłoszenia upadłości przez Wykonawcę ten podwykonawca (nie zatwierdzony przez Zamawiającego ) zgłosił się do Zamawiającego o uregulowanie należności z tytułu najmu tych konstrukcji. Nie można tych konstrukcji w tym momencie usunąć z placu budowy , bo groziłoby to zawaleniem tych zbiorników. Pomysł JRP jest taki, żeby z tym podwykonawcą zawrzeć umowę z wolej ręki, ale ja nie bardzo wiem pod który punkt da się to coś podciągnąć. Może ktoś miał doświadczenie w tego typu sprawach . Proszę o pomoc.

Nawet wolna ręka nie może sięgać do tyłu ... tzn.nie działa wstecz - WR RETRO NON AGIT!
Myślę, że jeżeli już WR (nie ma innego wyjścia z obiektywnych przyczym technicznych) to tylko ex nunc, a więc wyłącznie ze skutkiem na przyszłość. Problem pozostaje bo w pewnej części (nie wiadomo jak długo najem były już wykonywany) podwykonawca nie ma i pewnie nie będzie miał uregulowanej płatności za okres miniony. Zamawiający nie jest uprawniony do rekompensaty cichym podwykonawcom za wykonawcę, który upadł.

14

radas napisał/a:

Nawet wolna ręka nie może sięgać do tyłu ... tzn.nie działa wstecz - WR RETRO NON AGIT!
Myślę, że jeżeli już WR (nie ma innego wyjścia z obiektywnych przyczym technicznych) to tylko ex nunc, a więc wyłącznie ze skutkiem na przyszłość.

Bez przesady. Kto by pomyślał o jakimś wstecznym zamówieniu?!

15

z jakich technicznych? przyczyną jest upadłość firmy skutek ..... jak każdy widzi

16

"Nie można tych konstrukcji w tym momencie usunąć z placu budowy , bo groziłoby to zawaleniem tych zbiorników."

17

no i co z tego wynika ?
czy stanowi to element zaplecza budowy czyli tymczasowy mniemam ,że jak najem to ma charakter tymczasowy jeżeli Wykonawca "upadł" to i tak należy wybrać następnego a ten upadły zaplecze zdemontuje i wywiezie

czy konstrukcja ze zbiornikami wchodzi w zakres zamówienia czyli ma być wbudowana ?

18

Możesz trochę jaśniej bo niestety słabo rozumiem o co Ci chodzi? smile

19

no jak jaśniej?  budowa to również plac budowy czyli zaplecze budowy ( baraki, ogrodzenie , drogi dojazdowe, place na składanie materiałów i np. konstrukcje stalowe na zbiorniki typu na : , olej napędowy ,cement  itp.