1

Temat: modernizacja kotłowni

Musimy wykonać modernizację kotłowni tzn. wymienić stary piec i cały osprzęt ( nie umiem fachowo tego nawet nazwać ). Gdyby razem to oszacować ( piec + prace modernizacyjne ) to mam przetarg poniżej progów, w formie raczej usługi. Moje pytanie jednak brzmi czy mogę oddzielnie dokonać zakupu pieca ( dokładnie takiego jakiego potrzebuję )  i odrębnie wybrać wykonawcę tj. hydraulika który mi go zamontuje wg. procedur poniżej 14.000 euro?

2

Odp: modernizacja kotłowni

nie ma w Prawie budowlanym  definicji modernizacja -raczej przebudowa i wszystko razem czyli zakup i montaż

3

Dostawa z montażem, nie ma co bawić się w dzielenie.

4

dla mnie robota budowlana ( gwarancje się liczą i rękojmia) ale nie będę polemizować z Marcelem

5

wg. kosztorysu piec ok. 20 tyś a demontaż i montaż urządzeń hydrauliczno - elektrycznych ok 55 tys. Robota budowlana to mi tu raczej nie pasuje, może usługa montażu pieca?

6

Trzeba znać zakres, wówczas będzie można dokładnie określić, ale na 99% dostawa.

7

a w życiu się nie zgodzę na to musisz mieć projekt i pzwolenie na budowę więc żadna dostawa ani usługa jest to przebudowa kotłowni

8

jeszcze potwierdź ,że na gaz

9

nie, nie na gaz a na ekogroszek, ale skąd ta dostawa skoro montaż tego ustrojstwa jest droższy od pieca?

10 (edytowany przez Marcel 2012-06-25 20:55:55)

myszy1953 napisał/a:

a w życiu się nie zgodzę na to musisz mieć projekt i pzwolenie na budowę więc żadna dostawa ani usługa jest to przebudowa kotłowni

He, ekogroszek smile

11

Ada napisał/a:

nie, nie na gaz a na ekogroszek, ale skąd ta dostawa skoro montaż tego ustrojstwa jest droższy od pieca?

art 6.2 "Jeżeli zamówienie obejmuje równocześnie dostawy oraz rozmieszczenie lub instalację dostarczonej rzeczy lub innego dobra, do udzielenia takiego zamówienia stosuje się przepisy dotyczące dostaw."

12

czy Marcel zdradzi co go tak rozbawiło?

13

Ada napisał/a:

czy Marcel zdradzi co go tak rozbawiło?

Myszy szła w gaz.

14

smile no dobra, wiem już, dzięki Wam niezawodnie, że będzie to dostawa. Ale moje pierwotne zapytanie dotyczyło mozliwości - teoretycznie - rozdzielenia tego zamowienia na zakup pieca plus jego instalację ( postępowania wg. regulaminu wewnętrznego ) czy bedzie to ewidentne obejście przepisów?

15

W/g mnie robota budowlana. Wymiana dotyczy urządzenia instalacyjnego stanowiącego urządzenia techniczne związane z obiektem budowlanym...... ale nie będę polemizować z Marcelem wink

16

Jeżeli podział na części nie jest stosowany w celu uniknięcia stosowania właściwych procedur to nie będzie to obejście prawa.

17

jeżeli wszystko zostało skosztorysowane razem to znaczy że postepując poza ustawą tz. wg. regulaminu  podzliłam zamówienie, prawda? da sie to wykonać przecież w jednym zamówieniu. Pracownik merytoryczny jednak uważa że poza przetargiem kupimy piec wprost i dokładnie taki jakiego potrzebujemy. Stąd problem o sposób prowadzenia postepowania....

18

Spokojnie, wasze głosowanie może być nieważne, rację może mieć myszy1953.

myszy1953 napisał/a:

na to musisz mieć projekt i pzwolenie na budowę więc żadna dostawa ani usługa jest to przebudowa kotłowni

Nawet jeśli nie wierzycie, to macie ostrzeżenie, zaś drugie ode mnie. W tej sytuacji uzyskajcie lepiej opinię właściwego organu, na początek wystarczy wizyta w starostwie. Jeśli orzekną, że ani zgłoszenie ani pozwolenie nie jest potrzebne, to macie szczęście - w zakresie tego co tam opowiecie.
Na 99% skończy się robotą budowlaną.

Z kolei dzielenie - też na mój gust niedopuszczalne.

19

dzieki wszystkim,
hubal, bardzo rozsądna propozycja smile

20

ZGŁOSIC ZAWSZE MUSISZ DO POWIATOWEGO INSPEKTORATU Nadzoru Budowlanego

MOŻESZ WYKONYWAĆ NA PODSTAWIE zaświadczenia o braku sprzeciwu do wykonania robót budowlanych lub decyzji o pozwoleniu na budowę

21

Zaświadczenie??? A który to punkt Prawa budowlanego?
Do tej pory byłem przekonany, że wystarczy odliczyć ustawowe 30dni i sprawdzić korespondencję z organu.