1

Temat: wykonawca nie podpisze umowy

wykonawca poinformował, że nie podpisze umowy ponieważ żle skalkulował cene. Zgodnie z 94.3 - wybieram następnego wykonawcę bez ponownej oceny. Mam jednak wątpliwośc co tak naprawdę dalej robić. Co z zawiadomieniem o wyborze? Piszę jeszcze raz i na nowo odliczam terminy do zawarcuia umowy? kto z Was miał taka sytuację?

2

Odp: wykonawca nie podpisze umowy

Wybieracie następnego bo takie macie prawo, terminy odwołań itp. już upłynęły wcześniej.

3 (edytowany przez izawin 2012-07-02 12:48:24)

W zeszłym roku zrezygnowała mi z podpisania umowy firma ochroniarska (PN poniżej progów unijnych). W pierwszej kolejności poprosiłam o pisemną rezygnację (wcześniej przysłała tylko e-maila). Jak otrzymałam oryginał pocztą przygotowałam ogłoszenie, że wybrany wykonawca zrezygnował i wybieram następnego z listy. Ogłoszenie puściłam faksem do wszystkich, którzy złożyli oferty i imiennie do drugiego z listy wybranego, że chcemy z nim zawrzeć umowę. Ogłoszenie zamieściłam też na stronie internetowej i na tablicy ogłoszeń. Było trochę czasu więc odczekałam kolejne 5 dni, chociaż teraz już bym nie czekała, tylko tak jak Marcel, jeżeli termin na odwołanie upłynął.

4

dziękuję smile

5 (edytowany przez Marcel 2012-07-02 14:58:54)

Nie trzeba sobie robić tyle pracy, wybiera się kolejną bez ponownej oceny i wsio.
?Do wyboru oferty, który z założenia nie był poprzedzony badaniem i oceną ofert, nie znajduje zastosowania również klauzula standstill, oznaczająca minimalny okres zawieszenia dopuszczalności zawarcia umowy po zawiadomieniu wykonawców o wyborze oferty najkorzystniejszej i której celem jest zapewnienie wykonawcom prawa do skorzystania ze środków ochrony prawnej (art. 94 ust. 1 ustawy Pzp)" (wyrok z 20 stycznia 2010 r., sygn. akt KIO 31/11).

6

ja też dziękuję a teraz podpowiedz dziś otwarcie ofert 11 na ORLIK i kilku nie dało tych próbek trawy to aut ?

7

Absolutnie!, wezwanie do uzupełnienia myszko!

8

i niestety należy wymagać skoro inni dali to oczywiście art 7:)))

9

Wymagać to nakazuje odgórnie SIWZ przygotowane przez Ministerstwo Sportu (piach), przerabiałem ORLIKA, ale kontrola wyszła OK! smile

10

myszy1953 napisał/a:

ja też dziękuję a teraz podpowiedz dziś otwarcie ofert 11 na ORLIK i kilku nie dało tych próbek trawy to aut ?

Nie wiem jak to wygląda w najświeższym orzecznictwie, ale pamiętam wyrok KIO mówiący, że można wzywać do uzupełnienia próbek tylko w sytuacji, kiedy jedynym kryterium oceny jest cena. W przypadku, gdy próbki mają podlegać ocenie jakościowej/technicznej nie podlegają uzupełnieniu. Ale podkreślam, że to dość stare orzecznictwo, ostatnio akurat tego wątku nie miałem przyjemności śledzić.

11 (edytowany przez radas 2012-07-03 12:51:30)

Hrabal napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Nie wiem jak to wygląda w najświeższym orzecznictwie, ale pamiętam wyrok KIO mówiący, że można wzywać do uzupełnienia próbek tylko w sytuacji, kiedy jedynym kryterium oceny jest cena. W przypadku, gdy próbki mają podlegać ocenie jakościowej/technicznej nie podlegają uzupełnieniu. Ale podkreślam, że to dość stare orzecznictwo, ostatnio akurat tego wątku nie miałem przyjemności śledzić.

"Dokumenty przedmiotowe odnoszą się do przedmiotu oferty, a tym samym są częścią oferty sensu stricto, a pomimo tego ustawodawca przewiduje ich uzupełnianie - nawet w stosunku do tak znaczących elementów oferty jak próbki, opisy czy fotografie. Tym samym ustawodawca dopuszcza uzupełnianie treści oferty, jeśli nie jest ona jednocześnie zmieniana (art. 87 ust. 1 p.z.p.)" - Wyrok KIO z dnia 27-07-2011 r, KIO 1510/11.

Wyrok KIO    z dnia 29-06-2011 r, KIO 1292/11:   

"1. Dokumenty odnoszące się bezpośrednio do przedmiotu przyszłego zobowiązania wykonawcy, dookreślające i uszczegóławiające jego zakres czy sposób wykonania, co do zasady są w znaczeniu materialnym i formalnym częścią oferty oraz nie mogą zostać zakwalifikowane jako dokumenty potwierdzające spełnianie przez oferowane dostawy, usługi lub roboty budowlane wymagań określonych przez zamawiającego, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt 2 p.z.p.
2. Decydującym kryterium rozróżniającym i przesądzającym o odmiennej kwalifikacji tego typu dokumentów jest w tym przypadku cel ich składania oraz zakres informacji wynikający z ich treści. Z jednej strony jest to zdefiniowanie i dookreślenie zobowiązania, natomiast tzw. dokumenty przedmiotowe generalnie potwierdzają, iż oferowane rozwiązania (prowadzona działalność, organizacja pracy, etc.) spełniają wymagania zamawiającego określone w SIWZ i nie odnoszą się przy tym bezpośrednio do proponowanego sposobu wykonania zamówienia.
3. Art. 25 ust. 1 pkt 2 oraz art. 87 wraz z art. 89 ust. 1 pkt 2 p.z.p. dotyczą zagadnień odrębnych, tzn. zakres regulacji tych przepisów jest różny, a rozdzielenie i określenie przypadków ich zastosowania jest możliwe.
4. Informacje czy dokumenty potwierdzające spełnianie przez oferowane dostawy wymagań zamawiającego mogą nie odnosić się do oferowanego przedmiotu lub zawierać inne wady, etc. - w każdym z tych wypadków i tak podlegały będą stosownym uzupełnieniom w pełnym zakresie wymagającym dla ich sanacji. Natomiast treść oferty zmianom i uzupełnieniom podlegać nie może, z wyjątkiem przypadków wskazanych w art. 87 ust. 2 p.z.p. To treść oferty determinuje treść i zakres tzw. dokumentów przedmiotowych, które powinny być do niej załączone, a nie na odwrót.
5. Zgodnie z art. 82 ust. 2 p.z.p., nie ma i nie może być innej treści oferty niż wyrażona na piśmie (ewentualnie opatrzona bezpiecznym podpisem elektronicznym) w sposób wymagany w SIWZ."

12

dzięki wszystkim za zaangażowanie -wezwaliśmy